sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Karppimättöä osa II - sipsin nälkään

Lanttusipsit



Krooniseen suolaisen nälkään sopii rapeat lanttusipsit!

1 iso lanttu
öljyä, suolaa

Kuori lanttu ja leikkaa se niin ohuiksi kun saat leikattua. Parhaiten onnistut mandoliinin, tosi ei välttämätön. Kuumenna runsas määrä öljyä 140 asteessa (tässä on loistavana apuna lämpötilamittari). Keitä pieni määrä lastuja kerrallaan eli älä lataa kattilaa liian täyteen. Paista lanttuja niin kauan kuin ne ovat kauttaaltaan ruskeita, muuten jäävät pehmeiksi. Varo polttamasta niitä tai itseäsi eli vahdi lieden äärellä jatkuvasti! Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle kuivumaan, suolaa välittömästi. Kokeilemalla saat parhaimman lopputuloksen!

Paahdetut mantelit



Jostakin bongattu ja muokaattu loistava pähinöiden/manteleiden/siemenien maustamiseen sopiva resepti!

1 dl vettä
2 rkl voita tai öljyä
1-1,5 tl suolaa (meillä savusuolaa)
2 dl kuorellisia manteleita
(maun mukaan mausteita kuten savustettua paprikaa ja cayennepippuria)

Kuumenna vesi ja voi pannussa. Lisää suola.
Lisää pannuun mantelit ja mausteet. Anna kiehua välillä sekoitellen kunnes neste on haihtunut. Jäähdytä ja nauti!! Pähkinät ja mantelit saattavat pehmetä jos prosessi on liian pitkä, joten kiehauta vesi pois pikaisesti ja halutessasi voit antaa pähkinöiden vielä paahtua pannulla lopuksi. Varo polttamasta!

Tällä tavalla saa hyvin kauttaaltaan suolaisia pähkinöitä, eikä maut ole vain pinnalla.

3 kommenttia:

  1. Onnistuisikohan tuo lantun leikkaaminen juustohöylällä? Innolla ootan että pääsen kokeilemaan, kiitti vinkistä! Lantusta tulee myös superhyviä ranskalaisia.

    VastaaPoista
  2. Sorry, että vastaaminen kesti näin kauan. Leikkaaaminen voisi hyvinkin onnistua juustohöylällä, vaatii vaan enemmän taitoa ja puristusvoimaa saada niistä sopivan ohuita. Toivottavasti onnistuit ja tuli herkullisia lanttulastuja :) Lantturanskiksia on täälläkin kokeiltu mutta ne jäi vähän lötsköiksi, ehkäpä pitää ottaa uudelleen kokeiluun jossain vaiheessa. Kiitos kun muistutit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juustohöylällä saa äkkiä kädet verille ellei ole extravarovainen. On sen verran jämäkkää tavaraa lanttu.

      Poista