keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Possupaisti ja kermainen kastike



Possua pataan

600 gr possun patapaistia
1 rkl voita
1 rkl öljyä
suolaa, pippuria, timjamia, chilirouhetta

Ota possu hyvissä ajoin lämpiämään. Siisti possu mikäli on kovin kalvoinen ja repalainen, kuten meillä oli. Ota pinta kiinni kuumalla pannulla, hiero mausteet pintaan ja laita uuniin. Paista 175 noin tunti.

Kastike

1 dl pannun huuhdeliemi
2 tl vaalea balsamico
2 dl kermaa
1 rkl voita
timjamia, suolaa, pippuria

Kaada pannulle vettä ja raaputtele pannulta kaikki hyväskät irti. Lisää balsamicoa, kermaa ja kiehauta kastike kokoon. Viimeistele ja kiillota voilla, suolalla, pippurilla sekä timjamilla.

Meillä possua sai kylkeensä myös pannulla paistetut talviset juurekset. Peura kikkaili annokseensa myös chilipalon ja kurkkusuikaleita, hienostelee toinen...

Kanakorma ja paistettu mausteinen kukkakaali




Aika ajoin karpinkin suu kaipaa eksoottisempia makuja ja koska täältä Savon sydänmailta ei tahdo kunnollista intialaista ravintelia löytyä, on itse ryhdyttävä hommiin. Tämä kanakorma on saanut innoituksensa yhdestä lempiruokabloggaajiemme tyköä eli Pastanjauhantaa-blogista.

Ainsleyn kanakorma

1 rkl öljyä
1 sipuli, rouheasti paloiteltuna
3,5 dl luonnonjogurttia
2 dl kermaa
25 g voita
1/2 tl suolaa
1 tl kurkumaa
2 tl chili-jauhetta
3 kynttä valkosipulia
3 rkl mantelijauhetta
450 gr kanan filesuikaleita


Laita uuni kuumenemaan 200 C:hen. Paista sipulia pannulla viitisen minuuttia, kunnes se pehmenee. Laita paistos sitten yleiskoneeseen jogurtin, kerman, voin, suolan, kurkuman, chilin, valkosipulin ja mantelijauheen kera ja ajele melko lailla tasaiseksi tahnaksi. Hieman saa toki karkeampia kohtiakin olla.

Asettele suikaleet sitten uunivuoalle ja kaada yleiskoneessa murjottu seos tasaisesti päälle. Sillä aikaa uuni onkin lämmennyt parahultaisesti ja vuoan voi laittaa sinne noin puoleksi tunniksi. Jos aikaa on runsaasti, kananpalojen voi antaa marinoitua kastikkeessa (jääkaapissa) pari tuntia ennen kuin laittaa vuoan uuniin

Paistettu kukkakaali

1 kukkakaali
1 rkl chiliöljyä
1 rkl voita
1 tl sinapin siemeniä
1 tl korianterin siemeniä
1 tl fenkolin siemeniä
2 tl kardemumman siemeniä
1 rkl garam masala- maustetta
1 tl chilirouhetta
1 dl kuumaa vettä

Pieni kukkakaali pieniksi paloiksi. Kuumenna pannulla öljy ja voi, lisää mausteet. Anna mausteiden lämmitä hetken aikaa,lisää kukkakaali sitten kun siement alkavat poksumaan. Paista kukkakaali siten että se imee mahdollismman paljon makuaja itseensä. Lisää kuuma vesi ja anna veden haihtua pois. Älä kuitenkaan keitä liian pitkään, vaan kukkakaalissa saa olla vielä hyvä purentavastus. Viimeistele suolalla.

Mantelileipä



Jälleen kerran on käyty karppaajien herkkureseptilaarilla ja tällä kertaa joulun jälkeisessä leivänhimossa käsiin etsiytyi herkullinen mantelileipä. Me päälystimme sen tällä kertaa voilla, graavilohella, mädillä sekä smetana-silauksella sekä tillillä.

neljä annosta

2 kpl kananmunaa
2 rkl rahkaa tai turkkilaista jugurttia
2 tl fiberhuskia tai psyllium (Psyllium-kuitu on eli aasialaisen rohtoratamon Plantago psylliumin kuivattua siemenkuorta)
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl mantelijauhoa
3 rkl vehnäleseitä
1 rkl seesaminsiemeniä
150g juustoraastetta

Vatkaa kananmunat. Lisää jugurtti tai rahka. Yhdistä kuivat aineet ja lisää muna-rahkan sekaan. Lisää lopuksi juustoraaste. Laita vasta sen jälkeen uuni lämpeämään. Tee pellille 4-5 pyöreää kakkaraa ja anna kohota sen aikaa kun uuni lämpeää. Paista 225 uunissa kauniin ruskeiksi. Paistuvat aika nopeesti.

Möttöset





Tämä resepti on löydetty joka-karppaajan unelmalaarista eli Karppaus.infon reseptiosioita. Tämä munainen muffinsi on mahtavan herkullinen ja helppo ilta-, väli-ja aamupala.

4 munaa (vatkaa rikki)
2 rkl kermaa
150 gr juustoraastetta (pieni pss Emmentalia)
150 gr kinkkusuikaleita
1 punainen paprika kuutioina
1 rkl mantelijauhoja
ripaus suolaa, mustapippuria, valkosipulijauhetta, chilijauhetta ym. lempimausteita

Kaikki aineet sekoitetaan kulhossa ja lusikoidaan muffinssivuokiin. Jos käytät ohuita paperivuokia, laita kaksi kerrallaan! Leviävät joka tapauksessa uunissa aika helposti, joten kannattaa laittaa vuoat vieri viereen, niin saavat tukea toisistaan.
Meille tuli 12 muffinsia.

Paista 200 asteessa kunnes saavat vähän väriä pintaan.

Valkosipulinen kalkkunanfile ja nauris-sipulipedillä



Paistettu kalkkunan rintafilee


1 kalkkunanrintafile (900 gr
3 valkosipulin kynttä
3 tl hunajaa
1 tl kuivattua timjamia,rosmariinia
1/2 tl chilirouhetta
suolaa ja pippuria maun mukaan
1 rkl öljyä
1 rkl voita

3-4 kuorittua ja lohkottua naurista
1-2 kuorittua ja lohkottua sipulia
öljyä, suolaa ja pippuria, timjamia


Ota kalkkunan rintafilee lämpiämään jääkaapista hyvissä ajoin. Hiero fileeseen hunaja ja mausteet. Pilko valkosipulin kynnet pienemmäksi ja tee fileeseen pieniä viiltoja, joihin työnnät valkosipulin viipaleita. Lohko nauriit ja sipuli,mausta suolalla ja pippurilla sekä timjamilla. Laita kasivkset voideltuun uunivuokaan. Paista fileen kumpikin puoli pinnalta ruskeaksi öljy-voiseoksessa kuumalla pannulla ja nosta kasvisten päälle vuokaan. Paista uunissa n. tunti, riippuen rintafileen koosta. Meillä uunivuoka oli liian pieni ja siinä vaiheessa kun kalkkuna oli sopiva mehevä, kasvikset olivat vielä jälyjä, koska olivat olleet suurimmaksi osaksi kalkkunan alla. Otimme siis fileen vetäytymään ja jatkoimme vielä nauriin ja sipuli paistamista uunissa noin puolisen tuntia.

sunnuntai 27. joulukuuta 2009

Hunaja-appelsiini glaseerattua kanaa ja rosmariinijuurekset




Hunajaglaseerattua broileria

Ainekset:
1 kokonainen broileri
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 appelsiini

Makuvoi
50 gr voita
1 tl piparkakkujauhetta
ripaus muskottipähkinää ja raastettua appelsiinin kuorta

Meillä jäinen broileri sai ensin sulaa rauhassa suolavedessä, ennen yo. valmisteluita. Tämä takasi sen, että kanassa oli makua muutenkin kuin nahassa.

Hiero broilerin pintaan reilusti suolaa ja pippuria ja anna maustua hetki.Sekoita pehmeään voihin piparkakkumauste, appelsiinikuorta sekä ripaus muskottipähkinää. Ujuta voiseosta broilerin rintanahan alle ja sisäonteloon. Laita broilerin sisään myös appelsiinin jämät tuottamaan aromaattisia höyryjä. Purista appelsiinista mehu ja ohenna sillä hunajaa. Sivele hunajalientä reilusti broilerin pintaan ja laita se sitten uuniin ja paista grillivastuksilla tai kuumalla ylälämmöllä. Paista kunnes pinta alkaa ruskistua, ota broileri ulos, käännä se ja valele pintaan lisää hunajaa. Toista paisto tältä puolelta ja käännä ja valele vielä kerran. Paista sitten kunnes pinta on kauniin ruskea ja liha kypsää.

Tämä Kana-reseptin on saanut myös innoituksensa FoodClub-ruokaohjelmasta



Rosmariinjuurekset

3 porkkanaa
1 lanttu
1 palsternakka
oliiviöljyä, suolaa, pippuria, hunajaa ja rosmariinia

Kuori ja paloittele juurekset. Laita palat muovipussiin, kaada päälle öljy, mausteet ja silpottu rosmariini(2 oksaa), sekoita hyvin. Anna maustua rauhassa jääkaapissa vaikka seuraavaan päivään, tämä siis helppoa tehdä joulua ennen jo tekeytymään. Paahda juureksi vuoassa tai pellillä uunissa 200 asteessa noin tunti.

Sillikaviaari ja mätiä




Sillikaviaari

3 kpl matjessillifileitä
1 prk smetanaa
1 dl kuohukermaa
0,5 dl silputtua tilliä
2 rkl silputtua punasipulia
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
vastajauhettua mustapippuria

Leikkaa sillifileet aivan pieniksi kuutioiksi. Silppua ruohosipuli, tilli, sipuli ja murskaa haarukalla kananmunat. Vaahdota kerma, lisää siihen smetana ja kaikki muut ainekset. Sekoita ja mausta pippurilla. Kaada tarjoilukulhoon ja anna kiinteytyä pari tuntia. Koristele mädillä ja tillillä.

Ohje on muokattu Stockkan Herkun sivustolta löytyneestä ohjeesta

Joulusalaatti




Joulusalaatti

3 eriväristä salaattia (esim. lollo rosso-, jää- ja tammenlehtisalaattia)
150 g mustaleimaemmentaalia lastuina
1 1/2 dl pekaanipähkinöitä paahdettuina
1 dl kuivattuja karpaloita
Kastike
3/4 dl oliiviöljyä
1/4 dl appelsiinimehua
1 tl hunajaa
ripaus suolaa ja mustapippuria

Sekoita kastikeainekset maustumaan. Huuhdo ja kuivaa salaatit.

Revi salaatinlehdet kulhoon ja ripottele sekaan juustolastut, pähkinät ja karpalot. Pirskottele päälle kastiketta juuri ennen tarjoilua. Emmentaalin sijaan salaattijuustoksi kannattaa kokeilla myös sinihomejuustoa tai parmesaania.

Tämä ohje on muokattu Maku-lehden Joulun salaatista

Lohipatee




Lohipatee

4 annosta
350 g lohi- tai kirjolohifileetä
0,5 tl suolaa
2 munaa
1 dl kuohukermaa
1 rkl tomaattisosetta
1 rkl Psyllium-jauhetta
0,25 tl jauhettua valkopippuria
2 rkl hienonnettua tilliä
Koristeeksi
50 g kylmäsavustettua kirjolohifileetä ja tilliä

Nypi lohesta ruodot ja poista nahka. Leikkaa filee sentin levyisiksi viipaleiksi ja sen jälkeen leikkaa viipaleet paloiksi. Hienonna kala monitoimikoneessa suolan kanssa hienoksi. Lisää koneen käydessä munat yksitellen ja sen jälkeen muut ainekset. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun reilun litran kokoiseen ja suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Kypsennä patee uunipannussa vesihauteessa 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, kunnes seos on kiinteytynyt. Koristele patee kylmäsavuruusukkeilla ja tillillä.

Tämä ohje puolestaan on Yhteishyvä-sivustolta poimittu

Vuohenjuustomousse ja paahdetut punajuuret



Paahdettua punajuurta ja vuohenjuustomoussea

Paahdettu punajuuri, ainekset:
4-6 kpl punajuuria
2 rkl oliiviöljyä
suolaa, valkopippuria, balsamiviinietikkaa ja rosmariinia

Kuori punajuuret (suosittelen suojakäsineitä, jos ei halua vaaleanpunaisia sormia)ja laita uunivuokaan. Sirottele päälle suola, pippuri sekä öljy ja rosmariini. Hiero ainekset pintaan ja paahda uunissa 200 asteessa noin tunti. Kypsyyden voi kokeilla veitsellä.


Vuohenjuustomousse, ainekset:
150 g tuoretta vuohenjuustoa
noin 4 rkl kuohukermaa
3 rkl oliiviöljyä
1 dl kuohukermaa
suolaa, valkopippuria
Ohje:
Notkista vuohenjuusto ja noin 4 rkl kermaa ja oliiviöljy yleiskoneessa tasaiseksi massaksi ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Vaahdota 1dl kermaa kovaksi vaahdoksi ja nostele joukkoon. Anna kovettua jääkaapissa noin 2 tuntia

Tämä ohje on ryövätty ruokaohjelmasta FoodClub

keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Karpin Joulumenu

Joulu on karpille hyvää aikaa,sillä kyseisenä juhlapäivänä löytyy helposti vähähiilihydraattista evästä myös tiukimmalle karppaajalle, kinkku kun on on monen joulupöydän kunkku.Itse olemme joulusta osan kyläreissussa ja jouluisella perinneruoalle elämme silloin.Tänä vuonna kuitenkin pääseemme myös ensimmäistä kertaa rakentamaan myös mieleistä menua omaan kotiin ja tekemään myös omaa joulua ylipäätään. Jonkin verran joustoa teen joulupöydässä esim. hunajan ja appelsiinin käytössä, joita emme tavallisesti kovinkaan suuria määriä käytä. Kuitenkin karppaus on meillä tavoitteissa myös joulupyhinä - jospa sitä ei tänä jouluna tulisi kerrytettyä niin valtaisaa turvokkipakkia uuteenvuoteen mennessä...

Joulumenu

Alkuruoka
Lohipatee
Paahdetut punajuuret vuohenjuustomoussen kera
***
Pääruoka
Appelsiini-hunaja paahdettua Kanaa
Rosmariini-juureksia
Graavilohta
Sillikaviaaria
Sienisalaatti
Joulusalaatti
***
Jälkiruoka
Juustotarjotin
Raakasuklaa konvehdit (itsetehdyt)
Irish Coffee
***
Ruokajuoma
Punaviini ja vesi


Hyvää Joulua immeisille! Kuvat ja reseptit lisätty, voilá!

sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Jouluinen juustokakku



Lakan ensimmäinen juustokakku kokeilu!

Resepti on muokattu Pippuri Prinsessan mansikkajuustokakusta

Pohja:
150 g Rouhittua mantelia tai mantelijauhetta
1 rkl piparkakkumaustetta
50 g sulatettua voita
ripaus suolaa ja makeutta

Täyte:
5 liivatelehteä
1/2 dl sitruunamehua
1/2 dl puolukkamehua (sulatuksessa syntynyt)
250 g Mascarpone-juustoa
200 g Philadelphia-tuorejuustoa
1 dl sokeria vastaava määrä makeutusta (meillä steviaa)
2 tl vanilja-armomia
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna

Päälle:
2 dl jouluisin mauin maustettua mansikka- ja puolukkasosetta
2 rkl kuumaa vettä
2 liivatehteä
(Tähtianis, pala kanelia, 3-4 kardemumman siementä, pala inkivääriä)


Pohja:
Hienonna mantelit ja sekoita niiden joukkoon sulatettu voi sekä mausteet.
Leikkaa irtopohjaisen vuoan pohjalle leivinpaperi. Levitä seos vuoan pohjalle kädellä painellen.

Täyte:
Anna liivatelehtien pehmetä kylmässä vedessä 5 minuuttia.
Puserra vesi liivatteista ja sulata ne miedolla lämmöllä sitruuna-puolukkamehun joukkoon.

(Vatkaa kerma vaahdoksi)

Vatkaa mascarpone, tuorejuusto ja makeutus keskenään tasaiseksi seokseksi. Mausta seos vanilijalla. Lisää vielä lämmin liivateseos vatkaten ja kermavaahto varovasti nostellen.

Kaada seos vuokaan ja tasoita pinta. Anna hyytyä kylmässä muutama tunti tai yön yli.

Päälynen:

Kuumenna 1 dl vettä kattilassa, lisää veteen 1 tähtianis, pala tuoretta inkivääriä kanelia ja karedemumman siemenet. Kiehauta maut esille ja lisää jäiset marjat.Keitä hetki, siivilöi ylimääräinen mehu ja soseuta marjat esim.sauvasekoittimella.
Anna liivatelehtien pehmetä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Purista livatteista vesi pois ja sekoita ne kiehuvaan veteen.Sekoita marjasose ja liivateseos keskenään ja kaada hyytyneen kakun päälle.

Anna hyytyä jääkaapissa jokunen tunti.

Karppipitsaa




Herrrkullinen karppauksen pelastuspitsa

Pitsapohjan resepti on saatu Karppaus.infon sivuston resepti-osiosta:
Vyötärön metsäsästäjän pizzapohja

Tässä alkuperäinen resepti kopioituna

yksi annos

1 prk maitorahkaa
1 pss (150g) emmental punaleima-juustoraastetta
2 kananmunaa
4 rkl vehnälesettä
3 rkl ruisjauhoja
n. 1 tl leivinjauhetta

Ainekset sekaisin ja lusikoidaan ohueksi levyksi leivinpaperin päälle pellille. Paisto 200 asteessa ensin 10 min ja sen jälkeen haluamasi täytteet päälle ja takaisin uuniin n. 10-15 min.

Meillä ruisjauhot on korvattu 2 rkl mantelijauhetta ja yhdelle rkl psyllium-jauhetta.(Psyllium-jauhetta käytetään mm. gluteenittomassa leivonassa luomaan sitkoa ja tuo myös sitovuuta). Maitorahkan voi hyvin korvata partaäijä-jogurtilla (eli Turkkilainen paksu kermainen jogurtti, jonka purkin kyljessä komeilee partainen setä.

Meidän tämän kertaiset täytteet:

Tomaattinen kastike
3/4 tuubi Heinzin tomaattipyrettä
valkosipulin kynsi raastettuna
2 tl oliiviöljyä
suolaa, pippuria, chiliä, kuivattua basilikaa ja rosmariinia

Sekoita mausteet ja öljy tomaattipyreeseen, anna tekeytyä. Tomaattimurkaa käyttämällä pohjasta tulisi helposti liian kostea, joten siksipä käytämme pyrepohjaista tomaattia.

Muut täytteet:
Schwarzwaldin kinkkua, meetvurstia, oliiveja, Aura-juustoa ja vuohenjuustoa sekä juustoraastetta

Herkullinen pitsa tarjottiin meillä perussalaatin ja ranskalaisen salaatin kastikkeen kera.

Mousakka




Mousakka
4-6 hengelle

3 kpl munakoisoa
Viipaloi munakoiso ja itketä ne suolalla. Halutessasi voit laittaa munakoiso- viipaleet vielä uuniin ja antaa niiden kuumentua siten että ne kuivuvat ja saavat vähän väriä. Tämä edesauttaa siihen ettei mousakasta tule kelluvaa.


Tomaattinen kastike

2 kpl sipulia
4 kpl valkosipulia
1 rkl öljyä
1 rkl voita
600 g naudan jauhelihaa
150 g tomaattipyrettä
2 dl vettä
1 tl balsamicoa
timjamia, rosmariinia, pippuria, chiliä, suolaa

Pieni sipuli ja valkosipuli. Kuumenna voi-öljyseos ja laita pannulle ensin rosmariinia ja timjamia, tämä auttaa ko. makujen avautumisessa. Lisää sipulit ja kuullota niitä jokunen tovi. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. Lisää tomaattipyre ja anna jauhelihaseoksen hetken aikaa tekeytyä tomaattipyreen kanssa. Lisää vettä ja anna hautua kannen alla siten että suurin osa vedestä on haihtunut.

Juustokastike

4 dl täysmaitoa
1/2 pkt Koskenlaskija-sulatejuustoa
1 pss Emmental-juustoraastetta (250 g)
Muskottipähkinää, viherpippuria ja tarvittaessa suolaa

Kuumenna maito kattilassa, lisää koskenlaskija. Sekoita koko ajan kunnes sulatejuusto on sulanut ja maito kiehuu, varo ettei maito pala pohjaan. Lisää mausteet ja 3/4 pussia juustoraastetta huolellisesti sekoittaen. Kastiketta ei tule keittää enää tämän jälkeen.


Voitele esim. iso lasivuoka voilla. Aloita kerrokset parilla kauhallisella tomaattikastiketta. Tämän jälkeen laita n. puolet munakoisoista päälle limittäin. Lisää munakoisojen päälle seuraavaksi tomaattikastiketta ja puolet juustokastikeesta.
Lado uusi kerros munakoisoja (loput), jatka loput tomaattikastikkeesta ja päälimmäiseksi kerrokseksi tulee kunnon kerros juustokastiketta. Ripottele pinnalle loput juustoraasteet.

Paista uunissa 200 asteessa, 35-40 minuuttia. Anna vetäytyä!
Meillä moussakka tarjoiltiin punakaali-porkkanasalaatin kera

Seesamipossu ja purjo-coleslaw



Seesamipossu

2 possupihviä
1 muna
1 rkl vettä
2 rkl seesamisiemeniä
2 rkl mantelijauhtetta
voita, suolaa ja pippuria

Leivitä possupihvit ensin maustetussa(suola&pippuri) muna-vesiseoksessa ja sitten kierittele manteli-seesamiseoksessa. Paista pannulla miedolla lämmöllä voissa.

Purjo-coleslaw

1/2 valkokaalikerä
1/2 purjoa
2 dl majoneesia
1 dl partaäijä-jogurtti
2 tl Dijon-sinappia
1 tl hunajaa
suolaa ja pippuria

Suikaloi kaali ja silppua purjo, mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita majoneesin (itsetehty tai kaupan Kruunu-majoneesi meillä) jogurtti, Dijon-sinappia. Yhdistä majoneesi ja kaalit, anna maustua muutama tunti ennen tarjoilua.

keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Thaimaalainen kanakeitto



Thaimaalainen kanakeitto
neljälle hengelle

450 g kanasuikaleita
1 rkl öljyä
2 rkl punaista currytahnaa
1 pss retiisejä
1 kpl punainen paprika
2 kpl punaista chiliä
1 kpl kesäkurpitsaa
1 kpl pieni parsakaali
1 pkt siitakesieniä
1 prk kookosmaitoa
1 kpl limeä
1,5 litraa vettä

Mausteita: suola, chili, kevätsipulia,inkivääriä, valkosipulia, kalakastiketta, soijakastiketta, korianteria

Paista kanasuikaleet öljyssä ja currytahnassa. Raasta pannulle limenkuorta, kaksi valkosipulin kynttä ja peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä. Lisää pilkotut kasvikset (paitsi sienet, kevätsipuli ja chilit.) Kuulota hetki ja lisää kuuma vesi (vedenkeittimestä). Mausta liemi limen mehulla, kalakastikkeella ja soijalla. Keitä kunnes kasvikset ovat sopivan rapsakoita, mutta hieman jo pehmenneitä. Lisää kookosmaito, siitakesienet, älä kuitenkaan keitä. Viimeistele chilillä, kevätsipulilla ja korianterilla.

Karppaajan pikaruokaa: Koskenlaskijan hapankaalia ja makkaraa



Nälän yllättäessä on apukin lähellä!

Koskenlaskijan hapankaali

1 rasia Rasilaisen valkosipulihapankaalta
1 rkl voita
1/2 pkt Koskenlaskija-juustoa (Voimakas)
pöräys maitoa

Paista hapankaalta voissa. Lisää murennettu juusto ja pieni pöräys maitoa. Anna hautua hetken eli siten että maito on haihtunut ja juusto sulanut. Mausta halutessasi suolalla ja pippurilla

Tällä välin kaali hautuu, iske paketti makkaraa (meillä Lidl jotakin makkaraa) viilottettuna uuniin. Nauti kaali ja makkara hyvän sinapin kera. Meillä oli tällä kertaa Dijon-sinappia, joka ei sisällä lisättyä sokeria.

Paistettua maksaa ja pekoni-sipuli-papuja





Paistettua maksaa

1 pkt naudan maksaa
maitoa
suolaa,pippuria ja voita

Laita maksa edellisenä iltana maitoon, näin maito ehtii neutralisoimaan maksan liiallista karvautta ja urean makua. Poista maksasta kalvot varovasti veitsellä ja sormella avustaen. Pippuroi ja suolaa maksapalat. Paista pikaisesti kummaltakin puolelta kuumalla pannulla. Varo paistamasta liikaa, sillä maksasta tulee helposti sitkeää ja kenkänpohjan makuista jos se kypsyy liikaa. Tarjoile kukkakaalimuusin ja puolukoiden kera. HUOM! Puolukat eivät ole sokeroituja!

Pekoni-sipuli-pavut


2 kpl keltasipulia
1 pkt pekonia
1 pss papuja

Paista pekoni rapeaksi ja lisää sipulit. Anna sipulin ruskistua ja karamellisoitua oikein kunnolla. Lisää lopuksi sulatetut pavut. Mausta halutessasi suolalla ja pippurilla.

Nauriskinkkusalaatti ja minuuttisämpylä




Mitä? Lautasellahan on leipää?? Olettamusarvonahan on että karppaajan ja vähähiilarisella elävä ei leipään koske. Tosiasia on että kylläpä se karpillekin maistuu oikein tehtynä, tästä todisteena amerikanmallinen 1 minuutin sämpylä.

Naurista ja kinkkua
kahdelle

3 kpl naurista
1/2 purjo
100 g savustettua kinkkua
majoneesia

Raasta nauris, pilpo purjo ja kinkku. Yhdistä valkosipulilla ja sinapilla maustetun majoneesin kera.

Minuuttisämpylä

yksi annos

1-2 rkl voita tai öljyä
0,6 dl pellavansiemenrouhetta ( tähän käy myös lese, soija-, manteli- tai pähkinäjauho, proteiinijauhetta tms. ja siemenet)
1/4 tl leivinjauhetta (ei välttämätön)
1 kananmuna

Yhdistä sulatettu voi tai öljy pienessä mikronkestävässä kipossa.Lisää muna ja kuivat aineet.Meillä käytetään mantelijauhetta, vehnäleseitä ja esim. pellavan- ja auringonkukan sekä seesaminsiemeniä Mikrotetaan täydellä teholla noin 1 min. Kumoa kuuma sämpylä lautaselle ja jäähdytä.

Tämä ohje on Karppausinfon reseptiosiosta ja löytyy myös nimeltä Amerikkalainen muffinisi

Savolaisen sedän muikkupata




Tämä on perimäresepti Peuran sedältä, joka oli kova kalamies ja myöskin silavaisen herkun ystävä! Yllä oleva kuvassa pata odottaa vielä paistamistaan.

Muikkupata

1 kg muikkuja (silakatkin lienee käyvät)
1/2 purjo silputtuna
1 pkt pekonia
1 tlk kermaa
voita, suolaa, pippuria

Voitele vuoka voilla. Lado vuokaan vuorotellen muikkuja, purjoa, pekonia, suolanokareita sekä suolaa&pippuria. Viimeisen pekonikerroksen jälkeen kaada purkki kermaa koko komeuden niskaan. Paista 200 asteisessa uunissa kunnes kala on pehminnyt sopivaksi(kannattaa valita pientä muikkua) ja pekoni on rapeaa.

Mantelikalaa, kukkakaalimuusia ja valkosipulipapuja




Klassikkoruokaa karppien tapaan, tämä annos on tehty jo tämän pariskunnan vhh-lifestylen alkuhämärissä.

Mantelikala

1 pkt seitä
1 muna
1 rkl vettä
1 dl mantelijauhoja/jauhetta
mausteita oman mielen mukaan
voita paistamiseen

Sulata kalan hyvissä ajoin. Mausta mantelijauhe haluamallasi mausteilla, esim. paprika- tai chilijauheella, pippureilla ja suolalla tai vaikkapa juustoraasteella. Pyörittele kala ensin muna-vesiseoksessa, jonka jälkeen paneroit kalan huolellisesti jauhoseoksessa. Paista kuumalla voisella pannulla.

Kukkakaalimuussi

1 iso kukkakaali
50 g voita
0.5 dl kermaa tai täysmaitoa
suolaa ja pippuria

Höyrytä kukkakaali kattilassa pehmeäksi pienessä tilkassa vettä tai höyrykeittimellä. Muussaa kukkakaali haluamassi tavalla (esim. blenderillä saat silkkisempää ja perinteisesti muusisurvimella hieman krouvimpaa). Lisää soseeseen kunnon köntsä voita ja kuumennettu maito, vatkaa vimmatusti. Oman maun mukaisesti voit lisätä suolaa ja pippuria.

Vihreitä papuja valkosipulin kera

1 pss vihreitä pakastepapuja
1 rkl voita
2 valkosipulikynttä

Sulata pakastepavut ja kesällä toki käytä ihmeessä tuoreita! Purista pannulle voin sekaan valkosipulikynnet ja lisää pavut. Paista kunnes pavut on lämmenneet ja saaneet herkullisen valkosipulin maun.

tiistai 8. joulukuuta 2009

Lakan&Peuran keittiö on avattu

NO MORE POTATOES LOVERS HERE!




Tervetuloa mukaan!
Mikä karppaus ja low carb? Vähähiilarinen elämä tarkoittaa meillä sitä että olemme karsineet ruokavaliostamme pois kaikki nopeita hiilihydraatteja sisältvät tuotteet mm. pastan, riisin, perunan, viljatuotteet ja sokerit. Toisin sanoen lautaselta löytyy jatkossa herkullisia kasviksia sekä lihaa&kalaa kavereineen. Ainaiset einekset, roskaruoka ja ravintoköyhä on pannassa sen sijaan. Lisätietoja karppauksesta löydät oheisista linkeistä, suositeltavaa on esim. Antti Heikkilän tekstit.